A táplálkozás jelentősége

Eltértünk az optimális természetes étrendünktől, jelenleg étkezési divatok, vagy diétás, súlycsökkentő hóbortok határozzák meg táplálkozási szokásainkat. Táplálkozás terén lejtőn állunk és mindig lejjebb csúszunk, hiszen ételeink minősége egyre silányabb. Természetes étrenddel jelenlegi betegségeink 90%-a eltűnne, vagy ki sem alakulna.

A táplálkozás jelentősége

A természetes étrend: Annak meghatározása, hogy mi az, amit egy embernek tápanyagként fogyasztani kell.

Kinek lenne feladata kidolgozni az ember optimális étrendjét?

A táplálkozástudományi intézeteknek már a nevükben is benne van, hogy kompetensek lehetnek ebben a kérdésben. Sajnos erőfeszítéseik azonban nem látszanak. Ellentétes érdekű cégek használják fel őket konkurenciaharcaikra, vagy az ellenőrzés napi teendői őrlik fel erejüket. Táplálkozás terén lejtőn állunk és mindig lejjebb csúszunk, hiszen ételeink minősége egyre silányabb: tartósítószerrel, ízfokozókkal, hidrogénezéssel, magas hőmérsékletű tartósítással tönkretett értéktelen salakanyagok.

Az egészségesebb táplálékok esetében is szomorú tendenciának vagyunk szemtanúi. A friss zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag-tartalma az utóbbi 30 évben harmadára csökkent. A mára kialakult civilizációs étrend, valamint a rossz minőségű ételek bénítják szervezetünk öngyógyító erejét, és kialakulnak az ún. civilizációs betegségek: azok a kórok, melyek természeti népeknél nem, vagy csak nagyon ritkán fordultak elő.

Tudósok megfigyelték, hogy mikor ezeket az embercsoportokat is elérték a civilizációs étkezési szokások, 10-15 év egészségtelen táplálkozás után megjelentek a náluk eddig ismeretlen betegségek, pl.: cukorbetegség, szív- és érrendszeri elváltozások sora, daganatos megbetegedések, ízületi gyulladások, epekő, vesekő, vagyis a lerakódásos betegségek, a magas vérnyomás, és sajnos még hosszan folytathatnánk.

Törekvések a táplálkozási szokások javítására

A táplálkozás-tudomány területén akadt pár egymástól elszigetelt, megszállott kutató, a témában jól képzett orvos, illetve természetgyógyász, akik képesek voltak megfelelő étrenddel gyógyítani is, ezzel bizonyítva a táplálkozás óriási jelentőségét.

Nagy tisztelői vagyunk Dr. Henry Bieler-nek, aki az Ételben az orvosság című könyvében az orvostudomány által gyógyíthatatlannak hitt betegségek kezelésében ért el sikereket, csupán a megfelelő étrend kiválasztásával. Ismert, hogy azoknak az emlősöknek, melyek vadon élnek és jelenleg is természetes táplálékukat fogyasztják, élettartamuk a növekedési idejük hatszorosa. Az ember elhagyta természetes étrendjét, így élettartalma növekedési idejének csupán három-négyszeresére rövidült.

Természetes étrenddel jelenlegi betegségeink 90%-a eltűnne, vagy ki sem alakulna hiszen a természetes étrenddel a szervezet megkapná a szükséges tápanyagokat az üzemeléshez, valamint a sejtjeink megújításához: képes lenne meggyógyítani önmagát!

Hippokratész Kos szigetén így szólt a tágra nyílt szemű hallgatókhoz: "Gyógyulásotokat a táplálkozásotokban keressétek, megfelelő táplálkozással támogassátok testetek öngyógyító erejét!"

Sajnos a természetes étrend kidolgozásával senki nem foglalkozik, a területért senki nem vállalt felelősséget, cserbenhagytuk legjobb orvosunkat, a sejtjeinket. A helytelen táplálkozás miatt kialakult betegségek gyógyítását inkább az orvostudománytól várjuk. Hangoztatják a megelőzést, de ennek irányába sajnos nem sok minden történik.

A fiatal orvosok ma is hippokratészi esküt tesznek, de tanítását figyelmen kívül hagyják. Napjainkban kémikusok ezrei ülnek csillogó laboratóriumokban, hogy különféle szintetikus csodaszereket fejlesszenek ki az összes betegségre. Alapelvük így hangzik: "gyógyulásotokat az újonnan kifejlesztett gyógyszereinkben keressétek!" Ez sajnos nagyban különbözik Hippokratész tételétől.

A kutatásokra költött dollármilliárdok ellenére az emberek még mindig megbetegszenek, és a legtöbb gyógyszer csak tüneti kezelést biztosít, a betegség okát nem szünteti meg. Sokszor életünk végéig szedni kell ezeket a káros kémiai anyagokat.

Nézzünk erre egy példát: ha valakinek magas a vérnyomása, és a kezelésére létezne oki gyógyszer, az állapota pár hét szedés után normalizálódna, a gyógyszer elhagyhatóvá válna. Sajnos azonban a magas vérnyomás kiváltó okát az tudomány nem ismeri, így a tüneti gyógyszereket életünk végéig szedni kell.

De örömmel jelentjük be, hogy találtunk egy táplálékot, mely meggyőződésünk szerint az optimális természetes étrend része lehet. Ezt a komplex táplálékot AKTIV Árpa Formulának neveztük el.

Ezt fogyasztva nem kell attól félni, hogy megbomlik a szervezet természetes egyensúlya és a kiegyensúlyozatlanság miatti káros hatásoktól sem kell tartani. Fülünkbe csenghet biztatóan a nagy orvos-tanár Hippokratész szava, miszerint gyógyulásunkat a táplálkozásban kell keresnünk.

Dr. Turi Attila
orvos


További cikkeink a témában...