Kiút a metabolikus szindrómából

2-es típusú cukorbetegségben, melyben a cukorbetegek döntő többsége, mintegy 92%-a szenved, az inzulinrezisztenciának nevezett állapotot figyelhetjük meg. Az inzulinrezisztencia az un. metabolikus szindróma talaján már a cukorbetegséget megelőzően kialakul. A metabolikus szindrómát jelenkori, helytelen étkezésünk okozza.

Kiút a metabolikus szindrómából

Metabolikus szindrómáról a következő 4 tünet jelentkezésekor beszélhetünk:

  1. Elkezdünk hasra, derékra hízni.
  2. Vérnyomásunk 130/85 fölötti értéken állandósul.
  3. Vérünkben a triglicerid zsírok szintje emelkedetté válik.
  4. A jó koleszterin szintünk (HDL) alacsony, a rossz koleszterin szintünk (LDL) pedig emelkedett lesz.
    HDL koleszterinnek nevezzük azt a koleszterint, melyet fehérjeburok vesz körbe, ez a szervezet számára hasznos különböző hormonok alkotórésze. AZ LDL koleszterin fehérjeburokkal nem rendelkezik, ezért hajlamos az összecsapzódásra, aminek köszönhetően érkárosító hatással rendelkezhet.

Mikor a fenti  4 tünetet észleljük magunkon nagy valószínűséggel már valamilyen fokú inzulinrezisztenciában szenvedünk.

Az inzulinrezisztencia az az állapotot, mikor a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra és egyre több inzulin szükséges ahhoz, hogy a vérünkben lévő cukor sejtjeinkbe (izom, zsír) jusson. Inzulinrezisztenciában sejtjeink nem jutnak elegendő mennyiségű glükózhoz (cukorhoz), így elménk zavarossá válik, memóriánk romlik, izmaink fáradtak lesznek.

Ha tehát vércukor értékeink normálisak, de vércukor szintünket az egészséges tartományban tartani már csak a normálisnál több inzulin tudja, a cukorbetegséget megelőző állapotról, inzulinrezisztenciáról beszélünk.

Vércukor - Inzulin működés

Mikor az inzulinrezisztencia súlyosbodik, már a magas inzulinszint sem tudja kordában tartani vércukorszintünket, kialakul a magas inzulinszint, magas vércukorszint páros, kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Ezt a folyamatot szemlélteti a fenti ábra.

Minél több inzulin termelődik, sejtjeink annál érzéketlenebbek lesznek az inzulinra, így az inzulinrezisztencia fokozódik, mert az inzulint és a glükózt sejtjeinkbe juttató receptorok érzékenysége csökken.

2-es típusú cukorbetegségre és inzulinrezisztenciára megoldás:

  1. Csökkenteni kell az inzulinszintet (az inzulinszint csökkentése fokozza a sejtek inzulin érzékenységét) .
  2. Fokozni kell a receptorok inzulin iránti érzékenységét.

A DIABELL egy alacsony glikémiás indexű étel, glikémiás indexe 26, ezért vércukor emelő hatása csekély. A DIABELL-ben lévő fehérjék és vízben oldható rostok, glükomannán és béta-glükán tovább csökkentik a DIABELL csekély vércukoremelő hatását. Ezen alacsony vércukorszintre szervezetünk inzulin válasza is csökken. Ez a lecsökkent inzulin mennyiség, egy idő után csökkenti az inzulin rezisztenciát. A DIABELL-ben lévő króm stabilizálja  a vércukrot és fokozza az inzulin érzékenységet.

A 90%-os MHCP tartalmú fahéj kivonat csökkenti a vércukorszintet és az inzulin termelődését, mert az MHCP inzulinszerű hatást fejt ki szervezetünkben.

A DIABELL-ben lévő C-Vitamin segít az inzulinnak a cukrot sejtjeinkbe juttatni.

A DIABELL-hez hozzáadott glutamin aminosav enyhíti az inzulinrezisztenciát, agyunk cukoréhségét, és javítja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő béta sejtek működését.

A Máriatövis kivonat és a Gymnema Sylvestre, melyet a DIABELL tartalmaz, vércukorszint csökkentő és inzulinrezisztencia csökkentő hatással rendelkeznek.

A DIABELL-el egy teljes értékű étkezés kiváltható, így fogyasztása pluszkiadást sem jelent. Ezek után Önnek csak azt kell eldöntenie, hogy reggeli, vagy vacsorára szánt pénzét egészségtelen, magas glikémiás terhelést okozó tápanyagszegény ételekre költi, vagy a tápanyagokban, antioxidánsokban gazdag, alacsony glikémiás terhelésű DIABELL-t választja, és elindul a gyógyszer és inzulin csökkentésének útján. 


 

Dr. Turi Attila
orvos


További cikkeink a témában...