Tudatos táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

Amikor a természet kezd új erőre kapni, nekünk épp ekkor kezdenek energiatartalékaink kimerülni. A téli időszakra jellemző kalóriadúsabb, ámde vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb táplálkozástól szervezetünk ilyenkorra kimerül, fáradékonyabbnak, elcsigázottabbnak érezzük magunkat.

Tudatos táplálkozással a tavaszi fáradtság ellen

A hosszú tél után már mindannyian várjuk a tavaszt. Változik az időjárás, ám szervezetünknek nem könnyű az átállás, akár enyhe volt a tél, akár hideg, a tavaszi fáradtság sajnos mindig jelentkezik.

Ez nem betegség, hanem hiányállapot, amely akkor lép fel, ha szervezetünk az előző nyáron felhalmozott energiakészletét, vitamin- és ásványi anyag tartalékait felélte.

A téli hónapokban nemcsak vitaminokból és ásványi anyagokból fogyasztunk kevesebbet, de anyagcserénk is lomhább lesz, lassabban távolítja el a bennünk felhalmozódó salakanyagokat. Mindezen hatások együttese megbontja a belső egyensúlyt, és akadályozza a sejtek oxigén-, valamint tápanyagellátását. Miután ez utóbbi folyamat az energiatermelésre is kihat, nem csoda, ha teljesítőképességünk csökken, és fáradtnak érezzük magunkat.

Tavasszal nagyon gyorsan váltogatják egymást a magas légnyomású és az alacsony légnyomású frontok. A frontok túl gyors változása további próbatétel elé állítja kimerült szervezetünket. Ezeket nem érzékeljük tudatosan, de az idegrendszer képes már a legkisebb légköri változásokat is megérezni. Az észrevétlenül beszivárgó alacsony légnyomású ciklonok hatására még a ragyogó napsütésben is iszonyú fáradtság törhet ránk.

Tavaszi fáradtság ellen

Közeledik a húsvét és itt az azt megelőző böjti időszak. Télen hajlamosak vagyunk több zsíros ételt fogyasztani, ezért a tavaszi fáradtság tüneteinek enyhítésére először a salakanyagoktól kell megszabadulnunk. Nem véletlen, hogy a legtöbb vallás böjtöt ír elő ebben az időszakban. Természetgyógyászok és diatetikusok véleménye szerint is ajánlatos ilyenkor méregtelenítő kúrának alávetni magunkat.

Azoknak, akik nem akarnak intenzív böjtölésbe, diétázásba kezdeni, is fontos, hogy ebben a tavasz eleji időszakban egészségesebb, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdagabb táplálékokat fogyasszanak, hogy segítsék szervezetüket megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól.


Ha kikerülni nem is tudjuk a tavaszi fáradtságot, a tüneteit jelentősen csökkenthetjük a következők betartásával:

  • Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A szabadban végzett mozgás feltölt, serkenti vérkeringést, és boldogsághormonokat szabadít fel, így sokkal könnyebben vehetők a napi akadályok.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő (legalább napi 2 liter) folyadékbevitel, pláne ebben az időszakban.
  • Könnyű és egészséges ételeket fogyasszunk! Legjobb a vitamindús táplálkozás, sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Inkább többször együnk keveset!
  • Fogyasszunk csírákat! Az enzimdús csíra valóságos vitaminbomba, energiával tölti fel a szervezetet.

A Dr. Turi AKTIV Árpa Formula kitűnő segítség lehet a tavaszi feltöltődésben:

  • A különleges előcsíráztatott árpából készülő AKTIV Árpa Formulát fogyasztva feltöltődünk 18 féle ásványi anyaggal, 15 féle vitaminnal és enzimekkel. Közel 30 százalékos fehérjetartalma mikroszinten biztosítja az összes aminosavat szervezetünknek, magas rosttartalma segíti az emésztést, és a benne található lassan felszívódó szénhidrátok feltöltenek energiával.
  • Az AKTIV Árpa Formula összetétele, a fehérje- és lassan felszívódó szénhidrát tartalom kombinációja aktivizálja a sejtek biokémiai folyamatait.
  • Különleges összetétele sejtjeinket működésre készteti, működés közben azok fiatalodnak és távoznak a káros salakanyagok is.
  • Az AKTIV Árpa Formula gazdag növényi fehérjetartalmú bioétel. Fogyasztásakor úgy jutunk a nélkülözhetetlen aminosavakhoz, hogy nem terheljük szervezetünket telített zsírokkal, vagy ami még rosszabb, a hús sütésekor keletkező transzzsírokkal.
  • Az AKTIV Árpa lúgos kémhatású, így normalizálja szervezetünk sav-bázis egyensúlyát.

További cikkeink a témában...