Mediterrán diéta

Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek lényegesen ritkábban fordulnak elő ott, ahol a lakosság mediterrán ételeket fogyaszt, különösen akkor, ha naponta dióval, mandulával és mogyoróval is kiegészítik táplálkozásukat.

Mediterrán diéta

Krétán végzett életmód kutatások során megfigyelték, hogy a tradicionális életmódot folytató, szegényebb körülmények között élő családoknál az európai átlag alatti a krónikus megbetegedések előfordulási aránya.

A görög szigetek lakóinak körében lényegesen kevesebb az elhízás, a koszorúér-betegség és ennek megfelelően a szívinfarktus is, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írják.

Ez a diéta teljes kiőrlésű gabonaféléket, sok zöldséget és gyümölcsöt, halat, de főleg olyan többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, mint az olívaolaj. Kerüli a zsíros ételeket, valamint a zsír és a vaj használatát! A mediterrán típusú étrendben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak.

Oliva-olaj

A fehérjefogyasztást elsősorban halakkal, sovány csirkehússal, tejtermékekkel fedezik, viszont a vörös húsok jellemzően hiányoznak ebből az étrendből.

A mediterrán országokban jóval több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint hazánkban.

A növényi rostokban gazdag étrend gátolja az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így csökkenti az elhízás veszélyét és elősegíti a súlytöbblet leadását.

A teljes kiőrlésű lisztből készült szénhidrátok kevésbé emelik meg a vércukorszintet, a belőlük készült tészták magasabb rosttartalmuk miatt lassabban szívódnak fel. A durumlisztből készült tésztákba még tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken. A mediterrán vidékeken a tésztákra zöldséges alapot raknak; a pizzára is nagyon sok zöldség, sajt kerül, húsféle pedig kevés vagy egyáltalán nem.

A mediterrán étrendben a tejtermékek fogyasztása is hangsúlyos: fontos tehát, hogy tej, kefír, joghurt és főként sajt rendszeresen kerüljön az asztalunkra.

Mediterrán étrend

Fontos kiemelni, hogy a mediterrán életmód alapja a nyugalom. Délen a rendszeres testmozgás, valamint a rohanás és hajtás hiánya a jellemző. Ezt alkalmazzuk étkezéseink során is: mindig szánjunk időt az étel elfogyasztására, ne hagyjunk ki egy étkezést sem és élvezzük ki az ízeket!

Mai életmódunk gyakori problémája a reggeli elmaradása. Ha reggel kevés is az idő, mindenképpen fogyasszunk legalább valamilyen tejterméket, esetleg egy adag AKTIV Árpa Formulával bolondítva!


További cikkeink a témában...