Miért ne dőljünk be a divatdiétáknak?

"Egy nő soha nem lehet elég gazdag és elég sovány." Ez a mondás a divat nagyasszonyától, Coco Chaneltől származik, és úgy tűnik, napjainkban a gyors fogyást ígérő diéták népszerűbbek, mint valaha.

Miért ne dőljünk be a divatdiétáknak?

Nem is hinnénk, de a fogyókúra-őrületnek komoly múltja van: már a legendás szépségű Sissi éheztetésnek köszönhette karcsú alakját. A királyné keveset evett és rengeteget sportolt, a családi étkezések nagy részén nem is vett részt, hogy tartani tudja szigorú diétáját. Az 1920–1930-as évek Amerikájának szépségideáljai a fiús alkatú színésznők voltak, mint például Jean Harlow vagy Lauren Bacall. Ekkor kezdett elterjedni a napi 700 kalóriát engedélyező Hollywood-diéta, amely naponta három-hat tojást, némi sovány húst – főként szárnyast – és egy kis egzotikus gyümölcsöt engedélyezett. Ennél is keményebb volt a Cambridge-diéta, amely gyakorlatilag csak folyadékbevitelből állt napi 320 kalória értékben.

Tényleg számít a vércsoport?

Dr. Peter D'Adamo természetgyógyász dolgozta ki a vércsoport-diétát, amely arra épül, hogy a különböző vércsoportú embereknek más-más táplálékra van szükségük. Legrégebbi a 0-ás, a vadász ősök vércsoportja, nekik magas fehérjetartalmú élelmiszereket, sok húst, halat kellene fogyasztaniuk. A földműves ősökre visszavezethető A-s vércsoportúaknak növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, és csak kevés húst tartalmazó étrendet ajánl: sok zöldséget, gabonafélékét, hüvelyeseket, káposztaféléket, sokféle gyümölcsöt. A B-s vércsoportot a mindenevő nomád elődöktől örökölte az emberiség, így változatos étrenden élhetnek: húsok, tejtermékek, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek egyformán szerepelnek az ajánlott ételek között. A ritka AB vércsoportváltozat a legkésőbbi és a legritkább, számukra vegyes étrend, inkább többszöri, kis mennyiségű étkezés ajánlott.

Egészséges fogyókúra

A leggyakoribb fogyókúrás étrendek

Az egyik leghíresebb, ám legvitatottabb diétát egy amerikai orvos, Dr. Robert C. Atkins alkotta meg 1972-ben. A doktor elmélete az volt, ha az étrendből szinte teljesen kiiktatjuk a szénhidrátokat, akkor megszűnik a tartalék zsírképzés, és a szénhidráthiány miatt a szervezet a zsírokat kezdi el bontani. A diéta négy szakaszból áll, első szakaszára szigorú szénhidrátszegény táplálkozás a jellemző. A negyedik szakasz eléréséig fokozatosan növekszik a fogyasztható szénhidrát mennyisége, azonban ez a mennyiség még mindig sokkal kevesebb, mint az egészséges táplálkozásban ajánlott. Az Atkins-diétát folytatók mindössze 70-120 gramm szénhidrátot fogyasztanak a 4. szakasz elérésekor, míg egy egészséges felnőtt szervezet számára napi 300 grammra lenne szükség. Mivel ez az étrend kevés szénhidrátot tartalmaz, következésképpen a zsír és a fehérje mennyisége a napi energiamennyiségen belül magasabb lesz, mint az kívánatos.

Atkins diétáját fejlesztette tovább Arthur Agatston szívgyógyász, akit az motivált, hogy mozgás nélkül is hatékony étrendet találjon betegei számára. A South Beach-diéta néven elhíresült fogyókúra megtartotta a húsok korlátlan fogyasztását, viszont engedett a szénhidrát tilalmából. Különbséget tesz jó és rossz szánhidrátok között: a jók (alacsony glikémiás indexű) lassan, de tartósan emelik a vércukorszintet, így később jelentkezik csak az éhségérzet, és tovább marad jóllakott az ember.

A sztárok körében még mindig népszerű az úgynevezett zónadiéta, mely étkezéskor állandó „szénhidrát, fehérje, zsírtartalom” arányt (40%–30%–30%) próbál betartani. Teljesen mellőzi például az olyan szénhidrátokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint a banán, a kukorica vagy a répa.

gyümölcsök

Noha eddig nem sikerült bebizonyítani, hogy van-e tudományosan megalapozott hatása is, a szétválasztó diéta mégis hatalmas népszerűségnek örvend. A diéta során fehérje-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok követik egymást. A fehérjedús ételeket tilos keverni a keményítőtartalmúakkal, így például hús mellé szigorúan tilos krumplit vagy rizst fogyasztani. A 90 napos fogyókúra tulajdonképpen ezekre a négynapos szakaszokra épül, csak teljes három hónapon át kell tartani a szigorú étrendet.

A könnyen szerzett soványságnak súlyos ára van

Sok diétának az a legnagyobb veszélye, hogy míg egyes táplálékfajtákat kiszorítanak az étrendből, addig más fajtákból túl sokat is bevisznek. Az Atkins-diéta például aszkétikusan bánik a szénhidrátokkal, de mondjuk minden további nélkül engedélyezi a zsírokat. Az egyes ételekre fókuszáló diéták még ennél is nagyobb kárt okoznak a szervezetben. Ilyen például a szőlődiéta, mely során a folyadékon kívül naponta három kiló szőlő fogyasztható. A káposztaleves-kúra egy hét alatt ötkilós fogyást ígér mozgás nélkül, cserébe hét napon át kell enni a pontos recept szerint elkészített levest, melyből gyakorlatilag korlátlan fogyasztást engedélyez. Tiltja viszont a tojást, a kenyeret és a rántott ételeket is.

Se vége, se hossza a rendre felbukkanó „csodadiétáknak”, melyek néhány nap vagy hét alatt látványos súlyvesztéssal kecsegtetnek. Könnyű belátni, hogy ezek a diéták már rövid idő alatt is súlyos károkat tudnak okozni a szervezetben: míg egyes tápanyagokból akár életveszélyes hiány, addig másokból túlzott bevitel alakulhat ki. A fogyni vágyók mindenképpen olyan étrendet válasszanak, amely az összes a szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmazza. Az egészséges fogyókúra során fontos a szervezet megfelelő tápanyagellátása, így csak a kilókat, és nem az egészségünket veszítjük el.


Miért jó az AKTIV-ot a fogyókúrába illeszteni?

Az AKTIV Árpa Formula kiváló eleme lehet egy egészséges fogyókúrának, mivel a szervezet egészséges működéséhez szükséges arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot. Fogyókúra során ajánlott tejtermékkel fogyasztani, így a szükséges zsírmennyiséghez is hozzájutunk. Nagy előnye továbbá, hogy alacsony kalóriatartalom mellett az összes esszenciális tápanyag megtalálható benne.

A diétás étrendben érdemes a napi 5 étkezésből kettőt AKTIV Árpa Formulával helyettesíteni. Figyeljünk rá, hogy a maradék három étkezésünk is megfelelően tápláljon! Tartsuk szem előtt azt, hogy egy egészséges fogyókúra alatt kizárólag a gyorsan lebomló szénhidrátokat és a cukrot kell táplálkozásunkból teljesen elhagyni!


További cikkeink a témában...